6 Ekim 2009 Salı

Azizcan Özdemir

Azizcan Özdemir Mersin Büyükşehir Belediyesi basketbol takımının bu sezonki yeni transferlerinden biri. 2.01 metre boyundaki forvet oyuncusunun bir kaç sezon içinde Beko Basketbol Ligi'nin önemli genç oyuncuları arasında kendine yer bulacağını düşündüğüm için biraz araştırma yapıp hakkında bilgiler topladım ve bu bilgileri sizlerle paylaşacağım.

Basketbola İzmir'de başlayan Azizcan, profesyonel basketbolcu olma yolundaki ilk adımlarını Tofaş'ın basketbol okullarında basketbol oynamaya başlayarak atmıştır. Tam bir basketbolcu fiziğine sahip olan Azizcan'ın, Efe Aydan'ın yarattığı başarılı Tofaş altyapısını transferi uzun sürmez. Ancak söz konusu dönemde daha 14 yaşında olması nedeniyle ailesi tarafından İzmir'e dönmesi için baskı yapılır, ve bu yüzden Bursa'yı ve Tofaş'ı bırakıp ailesinin yanına dönmeye karar vermesi sadece 15 gün sürer. İzmir'e döndüğünde Tofaş altyapısının O'nu istediğinin duyulması etkisini hemen gösterir ve İzmir Büyükşehir Belediye Spor'a transfer olur ve ilk sezonunu burada başarıyla geçirir. Sezon sonunda Tuborg'a geçerek 3 yıl bu takımın formasını terletip Yıldızlar Türkiye dördüncülüğü ve Gencler Turkiye şampiyonluğu kazanan takımın ayrılmaz bir parçası olur.

Üniversite sınavı sonunda İstanbul yolları gözüktüğünde, Daçka'ya transfer olur ve bu takım forması ile genç mili takıma seçilir. Avrupa dördüncüsü olan genç milli takımda kazandığı tecrübe ile 18 yaşını doldurduğunda ilk profesyonel sözleşmesini Daçka'yla imzalar. Daçka'daki 2 sezonu sonrasında ise TB2 Ligi takımlarından Işıkspor'a transfer olur ve 2 yıl da orada oynar.

Azizcan'ın ismi çoğu basketbolsever için geçtiğimiz yıl Avrupa Basketbol Şampiyonası'ndan sonra anlam kazandı. Barış Hersek ile birlikte Orhun Ene'nin vazgeçilmezleri arasında yer alıp, özellikle grup maçlarında genç millerimizi sırtlayan oyuncu oldu. Ancak Barış'ın sakatlığı ve milli takımdaki aşırı yorgunluk sonucunda çok iyi başladığımız turnuvayı dördüncü bitirdik.

Milli takımdaki bu performansı sonrasında geçen sezonu Beko Basketbol Ligi'nde geçireceğini düşünürken, bir sezon daha ikinci lig formasını giyeceğini öğrendiğimde hayal kırıklığına uğramıştım. Bu çocuktaki cevherin farkedilmemiş olması beni üzmüştü. Ama aslında Ahmet Kandemir tarafından farkedilmiş olduğu bu sezon başında Mersin Büyükşehir Belediye Spor'a transfer olması ile anlaşıldı. Sert kişiliği ve inatçılığı ile tanınan Ahmet Hoca'nın süzgecinden geçecek olmak büyük şans Azizcan için. Üstüne de önemli tecrübeli isimlerden (Asım Pars, Nedim Yücel, İnaç Koç gibi) profesyonelliğin püf noktalarını öğrenebilirse önünde uzun bir basketbol kariyeri duruyor.

Sakatlıksız, başarılı bir sezon geçirip yaptığım yorumlarda beni haklı çıkartır umarım (!).

Hiç yorum yok: