18 Mart 2009 Çarşamba

Il Genio

Zlatan Ibrahimović, insan üstü yaratık... Zaten yukarıda fotoğraf ta bu konuda ne kadar haklı olduğumu gösteriyor.

Zlatan'ın yeri benim için ayrıdır. İtalya Serie A'yı izlememin José Mourinho ile birlikte iki nedeninden biridir kendisi. İnsan olduğunu inanmadığım, kolları ve bacakları street fighter efsanesi Dhalsim'ı andıran, ayakları hiç olmayacak yerlere uzanan bir adam. Tsubasa gibi hiç olmayacak vuruşlara imza atan insan üstü yaratık. Aldığı paraları sonuna kadar hakeden, aktif futbolcular içerisindeki en büyük golcüdür.

Ibrahimović dikkatimi ilk kez Ajax forması altında oynarken çekmişti. Ajax'ın Groningen ile oynadığı bir maçı izlerken, spikerin Ibrahimović telaffuzu bir merak uyandırdı bende. İsveç vatandaşı olan Ibrahimović 'in soyadının acaba neden Ibrahimović olduğu merakını.

Ibrahimović, Bosnalı bir babanın oğluymuş meğer. Ailesi evlenir evlenmez İsveç'e göç etmiş ve Rosengard adında, göçmenlerin yaşadığı bölgeye yerleşmişler. Il Genio İsveç'te dünyaya gelmiş. Buna rağmen babasının genleri sebebiyle Osmanlı torunu, Anadolu evladı sayılır benim gözümde...

Zlatan'ın futbola Malmö Anadolu ve FBK Balkan takımlarında oynayarak başladığını öğrendiğimde ise bu adam kesin Türk demiştim. Bu konu hakkında da hemen araştırmaya koyularak detaylara ulaştım. Osmanlı devleti zamanında Anadolu'dan göç ederek Balkanlara yerleşen Türkler 1.Dünya Savaşı sonrasında, Balkan vatandaşları da ikinci dünya savaşı ve sonrasında İsveç, Norveç gibi ülkelere göç etmişler. Göç eden Anadolu evlatları, Almanya'da kurdukları Türkiyemspor gibi bu ülkelerde de küçük takımlar kurmuşlar.

Balkanlar ile Anadolu arasında gidip gelen Il Genio, son kararını Malmö FF kulübüne geçerek İsveç'ten yana vermiş ve 15 yaşında geçtiği bu kulüpte ilerleyen zamanlarda profesyonelliğe adım atmış.

Malmö FF İsveç 1.Ligi'nden düştüğünde, Zlatan için önemli bir fırsat doğmuş ve ikinci lig kariyeri çok başarılı geçmiş. Arsenal'in gerçek bir futbol menajerinden çok Championship Manager oyunu oynadığını düşünen menajeri Wenger, Ibracadabra'daki ışığı görmüş ve Arsenal'e almak istemiş. Wenger bu konuda biraz yavaş davranınca, Ajax Ibrahimović'i alıp kaçıvermiş Hollanda'ya.

Ajax günleri yedek kulübesinde başlayan Zlatan'ın futbolculuk hayatındaki dönüm noktası Ronald Koeman'dır. Koeman Ajax'ın başına geçtiğinde ilk işi 1.92'lik bu deve ilk 11 içerisinde yer vermek olur.

2001 yılında başlayan Ajax kariyeri 2004 yılında Juventus'a tranferiyle son bulan Ibrahimović'in, 4 Nac Bredalı oyuncuya işkence çektirerek, hepsini teker teker pazara yollayıp Nac Breda ağlarına bıraktığı gol hala konuşulmaktadır.(Bknz : Video)

Ajax yine çok karlı bir işe imza atarak, yaklaşık 8 milyon Euro'ya satın aldığı Zlatan'ı 19 milyon Euro'ya Juventus'a gönderir.

Il Genio, Juventus kariyeri boyunca golcü kimliğinin yanına, top taşıyan, ileride top tutan ve asist yapan forvet etiketini eklemiştir. Juventus'ta Trezequent'in yerini ele geçiren Zlatan için Juventus kariyeri, Juventus'un Calciopoli skandalı sonuncunda Serie B'ye düşürülmesiyle sona erer.

Yüce Moratti, eline gelen bu fırsatı değerlendirmek için her zamanki gibi paraya acımadı ve yaklaşık 25 milyon Euro'ya Zlatan'a çubuklu, pirelli reklamlı formayı giydirdi. Türk futbolcusunun imza törenlerinde yaptığı "ben küçükken bu takımlıydım" tarzı bir açıklamayla, Inter'in daima gönlünde yatan takım olduğunu söyledi.

Inter kariyeri çok başarılı başlayan Ibrahimović'in dünyadaki en iyi forvet oyuncusu olduğunu savunurken kafamda tek bir soru işareti bile yoktu. Mourinho'nun Inter'e imza atar atmaz Ibrahimović'in CR7'den çok daha iyi futbolcu olduğunu söylemesi beni haklı çıkartıyordu.

Ibrahimović'in kariyerinde muhteşem goller bulunuyor. Nac Breda maçındaki harika golünün yanında, İtalya ağlarına topukla gönderdiği gol ve daha niceleri. Muhteşem gollerine en yakın örnek ise hafta sonu Fiorentina ağları gönderdiği frikik golü. Yukarıdaki fotoğraftaki vuruşu sonrasında ağlara giden top, Il Genio'yu Tsubasa'ya benzettiğimde gülen arkadaşlarıma selam olsun.

Hiç yorum yok: